Österlen Garden Show
Föreläsare

Föreläsare och program

Under 2023 års mässa såg programmet ut som följer.

Johannes Wätterbäck

Farbror Grön

(söndag)


"Odla hela året och var du än är och där du inte är"


Att odla hela året är att följa med i årstidväxterna och lära sig av naturen. Vi förodlar och direktsår i både värme och kyla och skördar under både sommar, höst, vinter och vår. Att finna platser att odla på utökas för varje år på alla omöjliga och möjliga ställen. Vi förtidligar skördarna genom att så kallt tidigt på året och förlänger skördarna genom att låta grödor stå kvar och att skörda smart.Föreläsningen genomförs i samarbete med Sparbanken Skåne.

Gunnel Carlson föreläser på trädgårdsmässan Österlen Garden Show 2019.

Eva Olsson

(lördag och söndag)


"Trädgårdens läkeväxter – både vilda och tama"


I såväl perennrabatt som örtagård och köksträdgård finns värdefulla växter som vi inte alltid tänker på som läkeväxter. Du får tips på hur du på ett enkelt sätt kan använda dem för både nytta och njutning. 


Föreläsningen genomförs i samarbete med Sparbanken Syd.

Henrik Stridh

(lördag)


Ätbart och njutbart!


Vid tidig ålder upptäckte jag mitt enorma intresse för växter. Dock förstod jag det inte förrän långt senare! Växter fyller många funktioner i vår värld och inte minst skapar vi miljöer och rum både i städer och trädgårdar. Men många av de växter vi använder erbjuder också något som går att äta.

De senaste 25 åren har jag haft möjlighet att arbeta med växter, frukter och bär och jag hoppas här att du ska få inspiration, kunskap och lite njutning för gommen!


Henrik framträder även ihop med John och Emma.

Andreas Andersson (söndag)


"Odla för framtiden"


Odlingsentusiasten och läraren Andreas Andersson delar med sig av sina bästa odlingstips och berättar om hans och elevernas odlingar på Axonaskolan. Andreas är känd under pseudonymen "Odla i skola" på sociala medier och sitter även med i styrelsen för Riksförbundet Svensk Trädgård.


Under föreläsningen får du veta vad  "lågaffektiv andelsodling" är. Du får även svar på frågan som alla undrar: Vem är det egentligen som vattnar elevernas morötter på sommaren?


Föreläsningen genomförs i samarbete med Sparbanken Skåne.

Mia Gröndahl

(lördag och söndag)"Rosor på Österlen"


Har du en gammal ros i din trädgård? Var rädd om den!

Österlens gamla rosor är vackra, doftande, friska och mycket härdiga.

Mia Gröndahl, författare till Österlens gamla rosor och initiativtagare till Rosentorget i Simrishamn, berättar om de gamla rosorna som aldrig varit mer aktuella. Mias råd är: Plantera fler gammaldags rosor!

Gunnel Carlson föreläser på trädgårdsmässan Österlen Garden Show 2019.

John Taylor

(lördag)


"Hur gör man cider?"John odlar nu 4000 cideräppelträd på Hällåkra Vingård. Träden är importerade från England och Frankrike. Lär dig hur var och en kan göra sin egen cider av de äpplen man har i trädgården.


Han framträder även ihop med Henrik Stridh från äppelriket.

Carina Hägg

(lördag och söndag)


"Släng inte- designa om!"


Har du tröttnat på dina slitna möbler eller krukor som inte matchar? Här får du de bästa tipsen från ett riktigt designproffs med bakgrund inom exempelvis Beckmans och egen textilproduktion.


Allt du behöver för att kunna måla om exempelvis dina krukor och utemöbler med kritfärg!

Hanna Jönsson (lördag)


"Skogsträdgården- den perenna ätbara trädgården"


Vad är en skogsträdgård och varför är ett sådant odlingssystem så smart? Hur smakar egentligen en vacker trädgård? All mat växer inte i raka rader i ett trädgårdsland på baksidan av huset utan kan lika gärna finnas i den vackra perennrabatten utanför dörren.


Här får du inspiration kring vad du kan odla i en perenn ätlig trädgård. Välkommen på föreläsning med skogsträdgårdsdesignern och perenngrönsaksodlaren Hanna Jönsson från Skogsträdgårdens växter.

Gunnel Carlson föreläser på trädgårdsmässan Österlen Garden Show 2019.

Filip Johansson

GardenR

(lördag och söndag)


"Skapa balans och mångfald i din trädgård - med enkla medel"


Det blir en inspirerande rad smarta trädgårdshacks och egenbyggda redskap för en egen liten plantskola, smart odling och blomstrande trädgård. Filip Johansson grundade trädgårdsappen GardenR för att göra trädgårdslivet enklare, roligare och mer hållbart. I GardenR finns tips och inspiration för att våga mer och vilja mer. Appen förenklar trädgårdsplanering och ger dig koll från år till år.


Föreläsningen genomförs i samarbete med Sparbanken Skåne.

Susanne Åkesson

(söndag)


"Bevingade vänner"I sin helt nya bok berättar Susanne hur hon fyllde sin trädgård med fåglar! Hur hon tagit hand om sin trädgård i en skånsk by och hur hon bit för bit gör om trädgården till en plats där både människor och fåglar kan trivas. I dag 20 år senare, lever 20 fågelarter i hennes trädgård. Nyttja dessa tips för med fågelliv i din trädgård!

Niklas Vestin

(lördag)


"Vad är jord?"


Lär dig mer om vad jord är och hur du själv kan skapa en välmående jord.

En jord som mår bra är viktigt både för växterna och miljön men hur ska jag få min jord att må bra?


Det är något du får lära dig på föreläsningen.

Med enkla råd kan vi alla skapa en välmående jord i våra trädgårdar.

Anki Magnusson (söndag)


"Att göra en borste för hand"Mårten Larsson startade borsttillverkning i Onslunda 1875, då med handbindning av borstar.

På 50 talet kom maskinerna och det blev mer och mer maskinell tillverkning.


Vi som nu driver Borstakongen vidare, tillverkar både maskinellt och med handsättning. Handsättning innebär att man knyter borsten med nål och tråd- ett hantverk som vi driver vidare

och även lär ut genom både visning i butik och prova-på vilket förbokas. Detta hantverk visas under min föreläsning.

Maria Dahlgren (lördag)


"Ditt woodland"


Maria från Studio Dahlgren berättar om hur du gör för att bygga ett woodland i din trädgård. 

Emma Berg (lördag)


"Satsa på både ätbart och njutbart"


Emma Berg driver TrädgårdsEmma, konsulterar inom trädgård, odling, planering, plantering och beskärning. Hon driver en liten blåbärsodling samt snittblomsodling.


Här föreläser hon tillsammans med Henrik Stridh och John Taylor om att odla både njutbart och ätligt, beskärning, odling och vackra blommor.

(bild: Skurups kommun)